︎

News    Work     About    Contact    Shop       


Gallowhill Avenue

Private House,

Gàidhlig


The bones of this architect-designed mid-century house offered some promising spaces, but the exterior was dated and dilapidated. The internal layout didn’t work well for its new owner – a young family – who wanted the kitchen to be a more significant and joyful space within the house.

Our proposals are concerned with making small, but high-impact interventions. These include remodelling the fenestration of the principle façade, while reconfiguring the layout to open a new kitchen in the former integral garage, with a top-lit, double-height space.

Externally, our intention was to create a more coherent whole, by re-integrating the existing single storey rooms, which project from the body of the house. We proposed re-finishing the exterior in two contrasting lime render textures, rough harl and trowel smooth, allowing the ground storey to be ‘controlled’ with a continuous datum. New timber windows, a new entrance screen, and a large sliding door to the rear garden are introduced.




SC569889 BAILLIE BAILLIE ARCHITECTURE LTD